Vesti o datumima održavanja festivala u Srbiji

Korona virus je doneo velike promene u svetu, ljudi su masovno prešli na internet, te su tako tokom pandemije i najaktuelniji bili online koncerti.

Međutim, online koncerti, koliko god su dobro došli da podignu moral ljudima, ipak nisu pravi koncerti, jer nema razmene energije niti bilo kakve interakcije između izvođača/benda i publike. Iz tog razloga rešili smo da posvetimo ovu vest planiranim festivalima i koncertima planiranim na prostoru Srbije, te saopštimo koji festivali se održavaju, a koji ne, koji su otkazani i koji pomereni.

  1. Arsenal fest – Kragujevac 

Što se Arsenal festa tiče, na njega je po planu povodom proslave 10 godina festivala bilo planirano da dođe dosta planetarnih zvezda kao što su Placebo, SUM 41, Yngwie Malmsteen, ali i domaći izvođači kao što su Dubioza Kolektiv. Izjavu organizatora prenosimo u celosti :

“Planirani program Arsenal Festa usled svima dobro poznate situacije sa globalnom pandemijom Kovid-19 neće biti održan u predviđenom četvorodnevnom terminu ovog juna, već je u pripremi specijalno izdanje Arsenal Festa 10 ovog leta u Kragujevcu koje će trajati mesec dana.
U skladu sa bezbednosnim prilikama i zakonskim mogućnostima, pre svega vodeći računa o zdravlju posetilaca, nameravamo ovog leta da u Kragujevcu priredimo programski malo drugačiju proslavu muzike i umetnosti. Prilagođeni Arsenal Fest 10 biće održan na mestu Garden Stage-a, u prelepoj Zastavinoj bašti, gde ovog leta možemo očekivati niz značajnih domaćih i regionalnih izvođača, uz nastupe stand up komičara, projekcije filmova, izložbe, književne večeri… Imena učesnika i datume, kao i informaciju o prodaji ulaznica, saopštićemo uskoro.
Do poslednjeg trenutka smo gajili nadu da ćemo uspeti da ove godine održimo planirani program Arsenala, ali smo na kraju shvatili da on može biti izvodiv samo ako ga prebacimo za 23, 24, 25. i 26. jun 2021. godine. Razlog su zatvorene granice, masovno otkazivanje i odlaganje turneja izvođača širom sveta, među kojima se nalazi i nekoliko inostranih imena koja čine okosnicu našeg programa.
Izvođače koji su bili najavljeni za ovaj jun u Kragujevcu – Sum 41, Gogol Bordello, Yngwie Malmsteen, Still Corners, Inner Circle, Dubioza kolektiv, Djaikovski – očekujemo da ćemo ipak slušati i gledati na Arsenalu 2021. godine, pošto su pregovori o tome u toku i sa većinom je već postignut dogovor. Posebno se intenzivno pregovara sa bendom Placebo o nekoliko mogućnosti, među kojima su nastup na Arsenalu 2021. godine ili možda samostalni koncert u Srbiji, pod okriljem Arsenala.
VAŽNO! Kupljene ulaznice za prethodno najavljeni program važe za Arsenal Fest 2021. godine i nije ih potrebno menjati! Za one koji žele povrat ulaznica kreće od 1. jula:
– Ulaznice kupljene online – poslati email na office@tickets.rs.
– Ulaznice kupljene na Ticket Vision prodajnim mestima – povrat na Blagajni Štark Arene.
– Ulaznice kupljene na Ticket Vision prodajnim mestima van Beograda – poslati email na office@tickets.rs, uz priloženu sliku kupljenih ulaznica.
– Ulaznice kupljene u Kragujevcu vraćaju se u Domu omladine i Da Gama travel-u.”

2. Exit Fest – Novi Sad

Što se tiče Exit Festivala, postojalo je više varijanti, pa čak i da se ovo leto preseli u Grčku, međutim ipak ostaje naš. Festival će se održati od 13. do 16. avgusta, ali pod određenim uslovima.

“Ova vest postala je jedna od vodećih protekle nedelje u svetskoj muzičkoj industriji i donela tako potrebnu nadu za povratak manifestacija i vraćanja ukupnog života u normalu. Nakon dodatnih konsultacija, i zvanično su određeni novi datumi za obeležavanje 20 godina jednog od vodećih festivala sveta i EXIT će se i definitivno održati od 13. do 16. avgusta ove godine na Petrovaradinskoj tvrđavi”, navode organizatori za b92.net.

EXIT tim najavljuje i da će se ovogodišnje izdanje organizovati u bliskoj saradnji sa nacionalanim kriznim štabom Republike Srbije, a kao jedna od mera biće i smanjenje kapaciteta festivala na pola od uobičajnih 55.000 posetilaca po danu. Biće zatvoreni i pojedini rovovi u kojima je inače smešteno preko 40 bina i zona, ali će najimpresivnija i najveća mesta na Petrovaradinskoj tvrđavi koja čine EXIT legendarnim u svetskim okvirima, kao što su centralni Main Stage, kolosalna Dance Arena i kultna No Sleep bina, ali i još neke manje zone, ovog leta zajedno činiti svetsku prestonicu muzike.

“Ponovno pokretanje prodaje ulaznica kreće 1. juna tačno u podne, dok će više detalja o programu, formatu, ali i svim opcijama za refundaciju za one kojima ne odgovaraju novi datumi, biti poznato već u narednim danima. Festivalski tim je potvrdio i da je veliki broj izvođača već izrazio veliku želju da na tvrđavi nastupi ovog leta, a nakon što su mnogi od njih bili u izolaciji mesecima, EXIT vide kao mogućnost da se konačno sretnu sa fanovima uživo”, navode.

    3. Belgrade Beer Fest – Beograd

Osamnaesti Belgrade Beer Fest će biti održan od 20. do 23. avgusta 2020. godine.

Kako su organizatori izjavili, održavanje festivala je bitno za Beograd i Srbiju, jer manifestacioni turizam, pogotovo sada, mora biti jedan od najvažnijih segmenata razvoja turizma. Više detalja o samim festivalima, programu i sadržajima, očekujte u nedeljama pred nama.

4. Music Week – Beograd

Music Week će biti održan od 28. do 30. avgusta na beogradskom Ušću.

U više nego vanrednim okolnostima, opet želimo da potvrdimo rešenost organizacionog tima Cloud festivala da će sve dimenzije festivala biti prilagođene periodu posle pandemije korone, istovremeno se radujući što desetomesečni rad ipak neće biti uzaludan. Apsolutno smo spremni da poštujemo sve preporučene mere, jer zdravlje i bezbednost posetilaca moraju biti na prvom mestu.

Prvo izdanje festivalske platforme Cloud, u okviru koje su prošle godine na Ušću održana tri muzička festivala, posetilo je više od 920.000 ljudi. Cloud festivali su tako postali jedan od najuspešnijih turističkih brendova Beograda i Srbije. Beogradska kulturna mreža i Skymusic su organizaciju i produkciju festivala podigli na svetski nivo i posetiocima omogućili da uživaju u više od 140 koncerata.

5. Nišville – Niš 

Internacionalni niški jazz festival „Nišville 2020“ održaće se u punom formatu od 7. do 16. avgusta 2020, a glavni festivalski program 13, 14, 15, i 16. avgusta 2020. godine na niškoj Tvrđavi.

Do nedelje, 31. maja aktuelna je pretprodaja kompleta ulaznica za parter po promo ceni od 2.500 dinara! Od ponedeljka, 1. juna 2020, cena kompleta za četiri festivalske večeri iznosiće 3.000 dinara.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Ticket Vision u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na www.tickets.rs

Nišville jazz festival će i ove godine pored bogatog muzičkog programa ponuditi i vrlo kvalitetan sadržaj u okviru narednog Nišville jazz teatarskog festivala, kao i multimedijalni program u okviru različitih pratećih manifestacija.

Prema poslednjim statističkim parametrima, na prethodnih 25 izdanja Nišvila od 1995. do 2019. godine, nastupilo je više od 2.000 bendova i preko 20.000 izvođača, a glavne i prateće programe festivala videlo je blizu 3.000.000 (tri milona) posetilaca! – piše b92.net

6. MMF – Mountain Music Fest – Divčibare 

MMF-ovci su pre par dana saopštili odluku da su odlučili da se ovogodišnji festival ipak održi. Datumi odabrani za održavanje festivala su 21. i 22. avgust, a lineup će biti objavljen sutra, odnosno 3. juna.

Karte će u prodaju biti puštene 15. juna, a broj posetilaca će biti ograničen na 5000.

   7. Lovefest – Vrnjačka banja 

Festival iz Vrnjačke Banje, koji je prethodnih godina pobrao brojne nagrade u regionu spreman je da svoje četrnaesto izdanje dočeka čak i u promenjenom formatu, a prema izjavama organizatora, da bi mogli da krenu dalje, neophodni su pomoć i saradnja sa državom.

“Držimo se zakazanog datuma festivala od 6. do 8. avgusta. Znamo da je u Evropi većina država donela odluku za odlaganje za sledeću godinu, ali je donela i jasne mere, kojima tim festivalima pomaže samo odlaganje”, ističe jedan od osnivača festivala Marko Vukomanović.

U ovom trenutku potreban je jasan stav države o tome kako i pod kojim uslovima je moguće organizovati jednu tako veliku manifestaciju kao što je Lovefest. Pomeranje ili otkazivanje festivala neposredno pred sam događaj značilo bi gašenje festivala, koji već 15 godina gradi svoj imidž i reputaciju i dobija brojne nagrade u regionu.

  8. Wind Rock Fest – Vršac 

Jedine za sada poznate informacije su da će biti održan od 30. jula do 2. avgusta.