YouTube počinje eksperiment sa veštačkom inteligencijom koji omogućava kreatorima da koriste glasove popularnih muzičara

YouTube Shorts je ove nedelje lansirao Dream Track, novu funkciju koja koristi AI (veštačku inteligenciju) koja korisnicima daje mogućnost da prave muziku pomoću veštački generisanih vokala nekoliko istaknutih umetnika, kako je izvestio Rolling Stone.

Prvo se uvodi samo za odabranu grupu korisnika. O ovome smo već pisali pre oko mesec dana i tekst možete pročitati OVDE.

Da li je stvaranje novih pesama korišćenjem repliciranog glasa pevača ili benda budućnost slušanja? Youtube je okupio velike pop pevače kao što su Demi Lovato i John Legend da pomognu u lansiranju Dream Track-a sa svojim vokalom generisanim veštačkom inteligencijom.

„U ovoj početnoj fazi“, objašnjava Youtube u postu na blogu od 16. novembra, „eksperiment je osmišljen da pomogne u istraživanju kako se tehnologija može koristiti za stvaranje dubljih veza između umetnika i stvaralaca, i na kraju, njihovih obožavalaca“.

Nastavlja se: „Počevši od danas, devet umetnika – Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Papoose, Sia, T-Pain i Troye Sivan – koji su odlučili da sarađuju u ovom eksperimentu i rade sa nama na oblikovanju budućnost veštačke inteligencije u muzici, daju maloj grupi odabranih američkih kreatora priliku da kreiraju jedinstvene zvučne zapise do 30 sekundi za svoje kratke klipove.”

Kako to funkcioniše? „Jednostavnim unošenjem ideje u upit za kreiranje i odabirom izvođača koji se pojavljuje na vrtešci, biće proizvedena originalna zvučna podloga za Shorts sa glasom tog umetnika generisanog veštačkom inteligencijom za kreator da ga koristi u svom Short-u“, kaže YouTube.