Zanimljive Nove godine

Proslava Nove godine je za mnoge čaroban trenutak, nekome nova počne lepo, a nekome i ne. Mi ćemo vam ispričati par priča koje su se dogodile na 31. decembar, i imale razne ishode.

1967. godine na današnji dan beogradska grupa Siluete, predvođena pevačem Zoranom Miščevićem, počela je svirku u Domu omladine u Beogradu, pri programu dočeka Nove godine, i tom su prilikom ostvarili impresivan podvig – njihov nastup je trajao bez prekida 23 sata. Niko u to vreme nije ni razmišljao o prijavi za evidenciju u Ginisovoj knjizi rekorda, jer najverojatnije za nju nisu ni čuli (iako je prvo izdanje objavljeno 1955.), ali luda vest povodom obaranja rekorda se proširila regionom. Tako je sarajevska grupa Čičak 31. 12. 1969., dakle opet za doček Nove godine, u Domu mladih svirala 26 sati. Članovi grupe su bili Milić Vukašinović, Zoran Redžić, Ranko Rihtman, Mahmut Ferović i Dragan Danilović. Potom su niški Daltoni u martu 1970. rekord popravili za dva sata, izvodeći nešto više od 300 numera! Bačenu rukavicu prihvatili su sarajevski Kodeksi (Eduard Bogeljić – solo gitara, Željko Bebek – ritam gitara, Ismeta Dervoz – glas i Paganoto Lucijano-bubnjevi), pa su za narednu novogodišnju feštu priredili maraton od 32 sata, koji verovatno ni do dan danas nije oboren !

1980. godine za doček Nove godine u hali Pionir svirali su Atomsko Sklonište i Riblja Čorba te je voditelj, Milovan Ilić Minimax nazvao taj dogadjaj Atomska čorba.

Pre tačno 35 godina, odnosno 1984. godine Rick Allen, 21-godišnji bubnjar engleske hard rock grupe Def Leppard krenuo je na doček Nove godine u krugu porodice i, vozeći se u svojoj korveti, doživeo je nesreću u kojoj je izgubio levu ruku – sve do ramena i to je procenjeno kao kraj njegove muzičke karijere. Međutim, uporni bubnjar je još za vreme oporavka u bolnici odlučio da nauči da svira bubnjeve i samo sa jednom rukom, što mu je i uspelo. U toj nameri ga je podržao bivši bubnjar grupe Status Quo, Jeff Rich, koji je sa njim vežbao mesecima i dve godine kasnije Allen je prvi put izašao na scenu opet sa grupom Def Leppard na festivalu “Monsters of Rock” u Castle Doningtonu oduševio i sebe i javnost. Prvi album koji je jednoruki bubnjar snimio sa svojim bendom bio je “Hysteria” iz 1987 koji i dan danas važi za jedan od najvećih u hard/glam rocku. Rick danas ima posebno izrađene bubnjeve za njega.

Zadnjeg dana 1997. godine članovi mariborske rock grupe Lačni Franz zvanično su objavili sporazumni prestanak zajedničkog rada. Ono što je zanimljivo jeste da je njihov zadnji studijski album “Zadnja večerja” objavljen četiri godine ranije.

2006. godine na današnji dan organizovana je najskuplja žurka povodom Nove godine. George Michael dobio je honorar od 1,5 miliona funti za sat vremena nastupa na novogodišnjoj žurci koju je organizovao neimenovani ruski milijarder 30-ak kilometara izvan Moskve za 300 zvanica.

Pre tačno četiri godine je umrla Natalie Cole u 65. godini. Bila je američka pevačica, autorka i glumica, poznata i kao ćerka pevača i jazz pianiste Nat King Colea. Najveće uspehe imala je sa R&B pesmama“This Will Be” i “Inseparable” (1975) te “Our Love” (1977), a za album “Unforgettable… with Love” (1991), na kojem je obradila jazz standarde koje je ranije snimio njen otac osvojila je sedam Grammy nagrada.

Srećna Nova godina svima i vidimo se u sledećoj, 2020. !

Pisao : Rastko Tomić