6 bendova za koje nikada ne biste rekli da ove godine pune 50 godina

Sada kada smo već dve godine u 2020-im, gledanje unazad na karijere umetnika postaje sve strašnije i strašnije.

Godina 1972. bila je pre punih pet decenija, a postoji nekoliko rock bendova koji su nastajali kako je žešći rok počeo da se gradi.

Mnogo toga se može dogoditi u periodu od 50 godina(Jer, nedavno smo naučili da mnogo toga može da se dogodi i u dve, a kamoli 50). Ali da bismo obeležili takvu prekretnicu, sastavio sam ovaj tekst od pet rock bendova koji su formirani 1972. da bismo pokazali koliko ih je bilo toliko dugo na sceni – a neki od njih će sigurno učiniti da se osećate zaista starim.

VAN HALEN

Iako je njihov istoimeni debi album izašao 1978. godine, pomisao da Van Halen zapravo postoji 50 godina je zapanjujuća. Odnosno postojao bi da nas Eddie nije napustio pre nešto više od godinu dana.

Nakon što se njihova porodica preselila u Kaliforniju iz Amsterdama, braća Eddie i Alex Van Halen svirali su u raznim bendovima tokom 1960-ih. Međutim, počeci konkretnije postave počeli su 1972. godine, dok su nastupali pod imenom Mammoth, jer su bili poznati po jako glasnom nastupu uživo.

Eddie Van Halen je u početku bio njihov vokal kao i gitarista, a pokojni Mark Stone je svirao bas. Tek 1973. se David Lee Roth pridružio i uzeo mikrofon, a zvanično nisu promenili ime u Van Halen sve do ’74.

Michael Ochs Archives, Getty Images

TWISTED SISTER

Iako su najuspešniji period imali kada ih je predvodio Dee Snider, Twisted Sister je imao nekoliko promena u postavi pre nego što se on pojavio. Grupa koju je krajem 1972. godine formirao Jay Jay French, grupa se u početku zvala Silver Star(Srebrna zvezda), a na njih su snažno uticali New York Dolls.

Bend je na kraju promenio ime u Twisted Sister i stekao ime svirajući u njujorškim klubovima. Početkom 1976. Snider se pridružio postavi i bili su na putu ka mejnstrim uspehu.

Sastav na slici iznad uključuje Kenneth Harrison-Neill, French, Michael Valentine, Billy Diamond i Mel Starr, s leva na desno.

ABBA

Priča o ABBA-i je prilično jedinstvena. Njihovo poreklo datira iz 1966. godine, kada su se švedski muzičari Bjorn Ulvaeus i Benny Andersson upoznali i počeli zajedno da pišu pesme.

Za nekoliko godina, duo je upoznao koleginice muzičare Agnethu Faltskog i Anni-Frid Lingstad, koje su na kraju postale druga polovina benda. Stoga su njihova imena stvorila akronim ABBA, a grupa je zvanično osnovana 1972. godine.

Da bi još više unapredili veze unutar kvarteta, Ulvaeus i Faltskog su se venčali, a Andersson i Lingstad ​​su to učinili nekoliko godina kasnije. Bend je odlučio da napravi „pauzu” 1982. godine, koja je trajala više od tri decenije, ali su se ponovo okupili 2016. Do danas, oni su jedna od najpopularnijih muzičkih grupa svih vremena.

THE JAM

The Jam su osnovali u Engleskoj 1972. godine Paul Weller, Bruce Foxton i Rick Buckler, i oni su postali popularni otprilike u isto vreme kada i njihovi pank savremenici, kao što su Sex Pistols i The Clash.

Kao i većina drugih bendova na ovoj listi, The Jam su u ranim godinama doživeli promene u postavi. Postali su poznati po svom društveno-svesnom lirskom sadržaju, koji je posebno ispričan iz ugla prosečnog pojedinca radničke klase.

STYX

Kada su braća Chuck i John Panozzo prvi put osnovali bend sa Dennis DeYoungom i Tom Nardinijem, nazvali su sebe The Tradewinds. Oni su tada bili tinejdžeri, a kada su saznali da je ime Tradewinds uzeto, prebacili su ga na TV4 — There Were 4.

Krajem 1960-ih pretrpeli su promenu sastava. John Curulewski je zamenio Nardinija, a James “J.Y.” Young se pridružio takođe. Sada, kao kvintet, potpisali su ugovor sa nezavisnom izdavačkom kućom sa sedištem u Čikagu 1972. pod nazivom Wooden Nickel Records, i umesto toga su odlučili da se preimenuju u Styx.

Stix je iste godine objavio svoj prvi album, a debitantsko izdanje takođe puni pet decenija 2022.

Ispratite : 14 značajnih albuma koji ove godine pune 50 godina

The E Street Band

Bend E Street je primarni bend koji je svirao sa Bruce Springsteenom tokom njegove karijere, a formirali su se — pogađate — 1972. godine. Springsteen je angažovao grupu muzičara sa kojima je svirao tokom godina da mu pomognu da snimi svoj debi album “Greetings from Asbury Park, N.J.” koji je izašao ’73.

Iako su ranije postali poznati kao E Street bend sve do nekoliko godina kasnije, početnu postavu činili su Danny Federici, Clarence Clemons, Vini Lopez, David Sancious and Garry W. Tallent. Na gornjoj fotografiji, međutim, nalazi se Springsteen sa Max Weinbergom i Steven Van Zandtom.