“Crk’o maršal” pre 35 godina

1984. na današnji dan tokom koncerta u Rijeci, tadašnji pevač Zabranjenog pušenja Nenad Janković, odnosno Nele Karajlić uzviknuo je “Crk’o Maršal”, a onda dodao ”Mislim na pojačalo”.

Budući da je to odmah asociralo na smrt Maršala Tita, koja se desila četiri godine ranije, a da su bratstvo i jedinostvo i Josip Broz bili i dalje tabu tema – grupa je bila izložena lavini medijskih kritika i kampanji koja je dovela do otkazivanja koncerata i čak povlačenja kultne kultne ”Top liste nadrealista” iz televizijskog programa.

“Da se to dogodilo godinu dana ranije vjerovatno bih zaglavio u zatvoru”, započeo je Nele priču o tom događaju tokom svog nedavnog intervjua u Balkan Infu, te taj deo možete videti od 3:30.

Iako je celom bivše Jugoslavije, a i nakon njenog raspada kružila priča da Nele uopšte nije ciljao na Titovu smrt već bukvalistički – odnosno na pojačalo marke Maršal(eng. Marshall), rekli bismo da je njehov intervju, i intervju tadašnjeg gitariste sastava Sejo Saxona(a sadašnjeg frontmena, gitariste i pevača tzv. zagrebačkog Zabranjenog Pušenja) koji je nedavno dao izjavu opovrglo tu teoriju – “Ma naša pojačala uopće nisu bila Marshall. Naravno da je to bila fora, ali budući da smo mi do tada uvijek svirali na manjim koncertima nismo uopće bili svjesni da će netko to dojaviti sigurnosnim službama. Kao kad pucaš u muhu pištoljem, rekao bih, mi smo za sebe mislili da smo muhe, ali očito nismo bili.” – rekao je Sejo.

Od fore je nastao slučaj. Odjednom su sarajevski rockeri postali neprijatelji države koji vređaju lik i delo druga Tita.

Pisao : Rastko Tomić