Jedna od najčudnijih priča u rock muzici se desila na današnji dan…

Bubnjar grupe The Who – Keith Moon, bio je jedan od najzanimljivijih rock bubnjara koje je svet imao prilike da vidi.

Pre svega, da bi se priča koju želimo da ispričamo razumela, i da bi bila “jedna od najčudnijih”, moramo se vratiti unazad i setiti se ko je bio Keith Moon. Setiti se da je na prvoj svirci sa bendom(na kojoj je gostovao kao bubnjar) polomio papučicu i dve kože – drugom bubnjaru, da je uništavao kasnije i svoj bubanj, odnosno da je bio destruktivan po sebe i okolinu.

Voleo je da baca snažne eksplozive u toalete, na koje je prešao nakon što je jednom prilikom bacio 500 petardi odjednom. Jednom prilikom su putovali limuzinom ka mestu održavanja koncerta, te je on u momentu krenuo uporno da tvrdi da je nešto zaboravio u stanu, utom je vozač stao a on je istrčao iz automobila, vratio se u stan, uzeo televizor i bacio ga kroz prozor pored bazena. Nakon toga se vratio u limuzinu sa rečenicom : “Skoro da sam zaboravio”. To su samo neki od njegovih ludorija, koji su mu pored fantastičnog sviranja donele svetsku slavu.

Ali najveći “ispad” mu se desio 1973. godine na današnji dan, koji je ujedno bio jedan od najčudnijih događaja u rock muzici. Tog dana, nakon što je odsvirao manje od polovine koncerta on je kolabirao na koncertu u San Franciscu. U Cow Palace-u Keith Moon je počeo da “zapinje” posle samo dvadesetak minuta nastupa te se onesvestio, nakon čega je došao sebi, ali posle samo jedne pesme – koja čak nije odsvirana do kraja, ponovo se desilo isto, jer je doslovno bio obamro od alkohola i droge. Ostatak benda je pesmu “See Me, Feel Me” izveo bez bubnjara, a onda je gitarista Pete Townshend u očajanju pitao publiku: “Zna li neko ovde da svira bubnjeve”? Tu se javio jedan momak po imenu Scott Halpin, pa je Pete rekao obezbeđenju da ga dovedu do bine moleći se da je Halpin iskusan bubnjar i obožavatelj, te da će lako dovršiti drugi deo koncerta – što se i desilo.

Na ostatku nastupa Keitha Moona je zamenio 19-godišnji Scott Halpin – iz publike. Ostalo je legenda – Scot Halpin je izašao na binu i sa grupom The Who završio koncert. Časopis Rolling Stone dodelio mu je nagradu “Pick-Up svirač godine”, proglašavajući njegov nastup najneobičnijim događajem u istoriji rock muzike.

Pisao : Rastko Tomić