Chris Walter, Getty Images

Na današnji dan pre 10 godina nas je napustio Ronnie James Dio

Jedan od najlegendarnijih heavy metal vokala ikada, Ronnie James Dio, najpoznatiji po radu sa grupama Black Sabbath, Rainbow i sopstvenim bendom DIO, umro je od raka želuca na današnji dan pre 10 godina (16. maja 2010.) u 67. godini života.

Dio je u celom svetu bio poznat kao jedan od najvećih i najuticajnijih vokala u historiji heavy metala. Pevaču, koji je pre njegove bolesti snimao i nastupao sa Sabbath-om te godine, dijagnostifikovan je rak želuca, krajem 2009. godine. Podvrgao se hemoterapiji i uspeo da iznese svoj poslednji javni nastup u aprilu 2010. godine u Los Anđelesu.

Besplatna javna memorijalna služba održana je 30. maja 2010. godine u Los Angelesu, a prisustvovalo je više od 1500 fanova, prijatelja i kolega muzičara.

U martu 2011. godine najavljeno je da će preživeli članovi poslednje postave DIO-a krenuti u projekat sa bivšim frontmenom Judas Priest-a Timom „Ripper“ Ovensom pod imenom DIO Disciples

Ronnie James Dio, rođen je pod pravim imenom Ronald James Padavona u Nju Hempširu 10. jula 1942. godine.

Rođen je u američkoj porodici italijanskog porekla, kao mali je pod uticajem oca dosta slušao operske pevače, a sa 5 godina je počeo da uči da svira trubu.

U mladosti se preselio u Cortland u Njujorku gde je počeo da nastupa sa lokalnim bendovima. Ulica u Cortlandu, Dio Way, dobila je ime po njemu 1988. godine. Tokom srednje škole je započeo svoju rock’n’roll karijeru na trubi, ubrzo se prebacivši na bass gitaru, a onda i na pevanje gde je pokazao svoje vokalne sposobnosti.

Svoj prvi singl, sa bendom Ronnie and the Redcaps, objavio je 1959. godine.

Diova ozbiljnija muzička karijera kreće tako što je sa par drugova oformio bend Vegas Kings, koji ubrzo menjaju par imena, što na kraju dolazi do imena ELF. Upisao je se na Univerzitet u Bufalu/smer farmakologija i pohađao predavanja godinu dana, ali nije nastavio zbog muzike. Kada je poginuo gitarista Nik Pantas, a Dio i ostali članovi benda završili u bolnici, grupa menja skraćeni naziv u The Elves i koristili su taj naziv sve do sredine 1972. godine, kada je objavljen njihov prvi pravi album pod nazivom ELF.

Njegov prvi heavy-rock bend, ELF, objavio je tri albuma i bio predgrupa Deep Purple-u, gde je Ritchie Blackmore primetio koliko je Diov glas u stvari fantastičan. 1975. godine po izlasku iz Deep Purple-a, “regrutovao” ga je za svoj bend – Rainbow.

Dio je snimio tri studijska albuma i jedan live sa Rainbow-om pre nego što je izašao iz sastava 1978. godine, uključujući i „Rising“ i „Long Live Rock And Roll“.

Nakon toga je zamenio Ozzy Osbournea u grupi Black Sabbath 1980. godine, sa kojima je snimio albume “Heaven And Hell” i “Mob Rules”, plus “Live Evil”, pre odlaska iz grupe 1982. godine. Pridružio se grupi 10 godina kasnije zbog albuma “Dehumanizer”, i ponovo je se udružio sa Tony Iommijem i Geezer Butlerom pod nazivom Heaven & Hell 2006. godine, sa kojima je 2009. godine izdao album pod nazivom „The Devil You Knov“.

Heaven & Hell bili su englesko-američki heavy metal bend aktivan od 2006. do 2010. godine. Heaven & Hell bio je faktički saradnja između osnivača Black Sabbath-a, Tony Iommija i Geezer Butlera, i bivših članova Black Sabbath-a i Dio-a, Ronija Jamesa Dio-a i Vinni Appice-a. Ime benda je preuzeto iz imena prvog albuma Black Sabbath-a na kojem je pevao Dio nakon što je originalni pevač Ozzy Osbourne otpušten 1979. godine.

Dio je snimio i 10 studijskih albuma sa sopstvenim bendom DIO, uključujući legendarni debitantski album iz 1983. godine pod nazivom “Holi Diver” koji je bio totalni hit u heavy metal svetu.

Dio je takođe stajao iza projekta Hear N’ Aid, grupe metalaca koji su 1985. snimili numeru “Stars” kako bi prikupili sredstva za pomoć gladnima u Africi.

Rock i metal muzičari širom sveta odavali su počast Dio-u u nedeljama i mesecima posle njegove smrti. Popularizovao je korišćenje ? širom sveta, a iako je prepoznatljiv po moćnom glasu tvrdio je da nikada nije uzimao časove već da je to zbog ispravne tehnike disanja koju je naučio svirajući trubu.