Slayer održali svoj poslednji koncert

Jedan od najpoznatijih thrash metal sastava na svetu – Slayer, održali su sinoć svoj poslednji koncert.

Američki metal sastav održao je prošle dve noći dva do poslednjeg mesta ispunjena koncerta u Forumu u rodnom gradu Los Anđelesu. Primus, Ministry, and Philip H. Anselmo & The Illegals bili su podrška na svim koncertima na poslednjem delu turneje, pa tako i na ova dva koncerta, koji će verovatno ostati među najupamćenijim u istoriji benda.

Širom planete kruži polemika da li će Slayer postupiti isto kao Mötley Crüe ili My Chemical Romance i vratiti se na scenu pod pritiskom – ukoliko ga obožavatelji izazovu. Mnogi u to sumnjaju, a mnogi – mahom iz mlađe populacije se tome nadaju, iako su iz benda rekli – OVO JE KRAJ. Menadžment sastava je dao izjave da iako bend više neće nastupati, on će nastaviti da živi kroz ljude, i prodaja majica, bedževa, dukseva i sličnih stvari ukrašenih njihovim logotipima će se nastaviti takođe.

Članovi su velike četvorke thrash metala uz bendove Metallica, Megadeth, i Anthrax. Tu će zasigurno i ostati i pored prestanka postojanja, a prema mnogima oni su čak i na vrhu te nezvanične liste.

Slayer su nastao 1981., a osnovali su ga gitaristi Kerry King i Jeff Hanneman, basista i pevač Tom Araya i bubnjar Dave Lombardo. Lombardo je napustio grupu 1992. godine, vratio se 2001. godine i napustio opet 2013., a oba puta ga je zamenio trenutni bubnjar Paul Bostaph. Hanneman je preminuo 2013. godine dok Gary Holt svira gitaru s bendom od 2011. godine. Imaju 12. studijskih albuma i 4 live izdanja.

“Zahvalan sam što postojimo već oko 35 godina”, rekao je Araya kad je grupa najavila oproštajnu turneju. “To je stvarno davno bilo. Jer kada smo krenuli, sve je bilo sjajno i bajno iz razloga što smo bili mladi i ništa nije moglo da nas slomi. A onda je došlo vreme kada sam postao porodičan čovek i imao sam težak period u kom sam svaki čas leteo tamo-vamo. Kad smo na nivou na kom smo sada, ja to mogu da radim. Mogu da odem kući kada god želim da iskoristim slobodne dane sa svojom porodicom, ali kada su moja deca odrastala nisam bio u mogućnosti to da radim. Sada su i stariji i zreliji. Dakle, sada to koristim. Jednostavno mi je sve teže i teže da odem na put. 35 godina je dosta vremena.”

Oni su svoju poslednju turneju koju su i nazvali upravo tako, odnosno “Final World Tour” započeli 10. maja prošle godine, i do danas su obišli Severnu Ameriku, Evropu, Australiju i Japan. Takođe, da bi zaokružili ovu priču oni su 6. novembra, samo na to veče u bioskopima pustili svoj film pod nazivom “The Repentless Killogy”. Film se sastoji od kratkog dokumentarnog filma uparenog sa celim live albumom, odnosno snimljenim koncertom – koji je ujedno i njihov poslednji album. Od 8. novembra film je dostupan digitalno i u blu-ray formatu, a i soundtrack je objavljen u paketima 2×LP i 2×CD.