Tri ista čoveka – 50 godina – ZZ Top

Nekada momci, a sada već odrasli ljudi koji stoje iza hitova kao što su “La Grange”, “Sharp Dressed Man”, “Tush” ili “Legs” ove godine pune pola veka postojanja i definitivno zaslužuju nadimak najbolje brade rock’n’rolla – a oni su ZZ Top !

Kritičari su ih opisali kao “bend koji čine ista tri čoveka koja sviraju ista tri akorda već 50 godina” a ta tri čoveka su : Billy Gibbons, Dusty Hill i Frank Beard – jedini član u bendu koji je bez brade, ironija – morate priznati !

Sreli su se u Hjustonu u leto 1969. godine kada su svi imali 20 godina. Bubnjar Frank Beard i gitarista/pevač Billy Gibbons su pravili audiciju za basistu, i tu se pojavio Dusty kojem su tražili da svira jednu pesmu čitava 3 sata. Za njihovo ime koje su prvo uspostavili postoji više priča, povezivano je za Zz Hillom, sa BB Kingom, sa dosta stvari, najčešća priča je da je trojka nameravala da se nazove ZZ King, jer su želeli da odaju počast blues legendi ZZ Hillu i svom gitarističkom heroju BB Kingu. Ipak, procenili su da je to previše slično imenu kralja bluesa, a kako je on uvek bio “top”, dosetili su se pravog imena – ZZ Top. Da li je to istina, ili nije, saznati nikada nećemo pošto su, bar za sada – odbili da priznaju. Tokom 50 godina postojanja su prodali preko 50 miliona izdanja. Zanimljivo je da je Gibbons sa 17 godina često svirao sa Jimijem Hendrixom, što mu je zasigirno dosta značilo. ’70ih je Frank Beard bio na rehabilitaciji, na šta je Billy kada su ga pitali zašto ne nađe drugog bubnjara rekao – “Ne, ne postoji drugi bubnjar, za mene postoji samo jedan !”.

Počeli su sa veoma jednostavnim idejama, bez preteškog sviranja, u pravljenju spotova svesni da nisu primadone, a dan danas na sceni i posle toliko godina sviraju tako dobro da to izgleda prosto kada su instrumenti u njihovim rukama – toliko dobro da su nedavno dobili svoj film – “That Little Ol’ Band From Texas”.

Premijera filma je održana 13.8.2019. u HollyWood-u, a 28. februara sledeće godine će biti objavljen u Blu-ray, DVD i digitalnom formatu.

Sada će osim filma biti dodato i još 35 minuta bonus materijala, koji uključuju izvedbu četiri pesme – “Shuffle In C / Fannie Mae”, “La Grange”, “Brown Sugar” i “Blue Jean Blues” – snimljene u dvorani Gruene baš za film. Pet drugih pesama – “Thunderbird”, “Tush”, “Beer Drinkers & Hell Raisers”, “I’m Bad, I’m Nationwide” i “Manic Mechanic” – snimljene su između 1976. i 1981. godine.

Obeležavajući i hronološki prolazeći kroz 50-godišnju istoriju ZZ Topa naći će se i snimci koji do sada nisu viđeni očima javnosti, kao i novi intervjui i razgovori sa Joshom Hommeom i Billyjem Bobom Thorntonom.

“Mislim da će se i naši najveći obožavatelji iznenaditi onim što će naučiti o ovim muškarcima koji stoje iza brade i jeftinih sunčanih naočara” – rekao je gitarista Billy Gibbons.

Jedno od okrićima koja se mogu naći u filmu je bilo i to kako je Gibbons tokom snimanja debitantskog albuma benda dobio svoj specifičan zvuk gitare snimanjem druge(duple) trake gitare koja je muzici dala puniji zvuk. Producent i menadžer Bill Ham bio je protiv overdubova, pa je vlasnik studija Robin Brians poslao Hama da pokupi nešto sa mesta udaljenog 25 milja, a za to vreme Gibbons je snimio svoj deo bez Hamovog znanja.