VIDIQ : “Hteo sam da istražim najmračnije kutke svog stvaralaštva”

Nove vesti i velika promena stižu od projekta VIDIQ, koji je od sada postao solo projekat Milana Stankovića, poznatog i kao sevdahBABY.

Milan VIDIQ – foto Predrag Radisavljevic

“Sumrak je drugo izdanje za projekat VIDIQ i donosi veliku promenu u zvuku u odnosu na EP “Hotel Yugoslavia” iz 2018. godine. VIDIQ je po dogovoru sa članovima originalne postave sada postao moj solo projekat i to mi je dalo slobodu da na ovom izdanju istražujem krajnje granice gitarskog zvuka, konbinujući klasične rok i grunge forme sa savremenim elektronskim elementima, poput trapa. ” – bio je deo njegove izjave koju je objavio na društvene mreže.

EP “Sumrak” nam je korak po korak predstavljan tri nedelje, tokom kojih je počevši od 14. oktobra svakog ponedeljka i srede objavljivana po jedna pesma, te je konačno i poslednja pesma “Ti znaš” predstavljena pre pet dana.

Iz tog razloga smo malo popričali sa Milanom, odnosno VIDIQ-om i postavili mu par pitanja na koja je bio veoma ljubazan da nam odgovori :

HM : Za početak, prvu pesmu sa EP-ja si objavio 14. oktobra, koji je kako si i sam rekao dan oslobođenja grada Niša u drugom svetskom ratu, tvog rodnog grada. Da li je to bila koincidencija ili si ciljano sve započeo na taj datum ?

V : Pa, tražio sam ponedeljke u oktobru za premijeru prve pesme sa EP-a i kada sam video 14. odmah sam prepoznao datum, nekako mi je bilo simbolično, jer mislim da živimo u vremenu kada treba da se prisetimo vrednosti za koje smo se borili pre 70 godina.

HM : Sam si rekao da je EP “Sumrak” odraz trenutka u kom živimo, ali šta ti je tačno bila inspiracija za ovo izdanje ? I u čemu generalno pronalaziš inspiraciju kada pišeš pesme ?

V : Bojim se da u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, a pomalo i globalno ima i suviše inspiracija za mračne i društveno angažovane pesme. Jer mislim da svako ko ima trunke empatije i solidarnosti ne može ostati nem na svu patnju i nepravdu koja se dešava oko nas svakodnevno. Neke od pesama na izdanju su lične, prosto ljubavne, ali su se uklopile taj generalni fon albuma. Hteo sam da istražim najmračnije kutke svog stvaralaštva i da to naravno podelim sa publikom. A najjača inspiracija najlakše dolazi od frustracija. Kada nešto boli, onda postoji i prilično jasna putanja da se to prevede u muziku i reči. Naravno, postoji i inspiracija pozitivnim osećanjima, ali nekako je taj put teži.

HM : Napisao si na svom Facebook profilu da oni koji te znaju pod imenom sevdahBABY uglavnom nisu znali da si odrastao na grunge i rock muzici. Koji su to izvođači ili bendovi koji su tebe najviše formirali kao ličnost i kao muzičara ? A koji te sada najviše fasciniraju i čiji rad verno pratiš ?

V : Naravno to je ona čuvena plejada bendova iz Sijetla 90-ih: Soundgarden, Alice in Chains, Pearl Jam, Nirvana i malo južniji Stone Temple Pilots. Čoveče, kad se setim, koje je to loženje bilo za nas u sankcijama uništenoj Srbiji… mislili smo da bukvalno koga god sretneš na ulici u Sijetlu mora da je kul lik koji sluša najkul muziku (a to su inače izgovorili Beavis and Butthead u jednoj epizodi 🙂 ). U poslednje vreme se redovno vraćam tim albumima i pitam se da li su oni bili toliko genijalni, pa samo ih kao klinci slušali neprestano jer nije bilo toliko druge muzike? Ne znam odgovor, ali uživam i u Dirt-u i Superuknown-u i danas redovno 🙂

HM : Najveća razlika upravo između ta dva projekta, sevdahBABY-ja i VIDIQ-a je ?

V : SevdahBABY je vesela, pitka, neobavezna muzika. VIDIQ zahteva malo više razmišljanja, udubljivanja, malo ozbiljnije emocije.

HM : Mogli smo videti da ste gostovali u emisiji “24 minuta sa Zoranom Kesićem”, da li planirate da nastavite sa nastupima po Beogradu, ili možda i po drugim gradovima ?

V : Naravno! Velika mi je želja i ideja da se sve stvari koje smislim i produciram u studiju izvode na raznim binama, pogotovo festivalskim, jer mislim da je zvuk prilično “veliki” pretenciozan, pa bi najbolje funkcionisao na velikim binama.

HM : Imaš li omiljenu pesmu sa “Sumraka”, možda neku koju posebno voliš uživo da izvodiš ili koju bi posebno preporučio čitaocima našeg magazina da čuju ?

V : Više ljudi je izdvojilo pesmu “Ti znaš”, a i meni je najličnija, najemotivnija, a nastala je zapravo poslednja i uletela u izdanje u poslednji čas. Tako da definitivno nju preporučujem.

HM : I za kraj bismo želeli da ti se zahvalimo što si pristao na intervju i da ti poželimo puno sreće u daljem radu !

V : Hvala vama na podršci!

A kako VIDIQ zvuče uživo možete videti na snimku ispod.

Intervjuisao Rastko Tomić